Braggeltocht 2016

Braggeltocht 2016 groot succes!

De 6e Garnwerder Braggeltocht was weer een groot succes, met dit jaar door de gunstige weersomstandigheden naast de 1000 deelnemers ook nog eens ca. 3000 bezoekers.
Na een hectisch verlopen inschrijving waren er in een mum van tijd meer dan 1000 inschrijvingen binnen. Dit was ook het maximum voor ons.
Het was om 14.00 uur ook al geweldig druk in het dorp, waar het aantal mensen nu meer dan vertienvoudigd was. Maar er werd geen wanklank gehoord, iedereen was als vanouds van harte welkom in Garnwerd, opgeluisterd met de klanken van een dweilorkest.

Om 14.30 werd er gestart met ca. 35 wedstrijdlopers, en daarna waren de “recreanten” aan de beurt. Jong en oud liep mee van 10 jaar jong tot 67 jaar jong. En als je deze laatste categorie vroeg: “Was wel zwaar he?”, kreeg ik als antwoord: “Nee hoor, viel wel mee.” Na de glijbaan van de dijk en baggeren door een sloot, werd er een weiland overgestoken naar de volgende sloten, en een tunnel.
De mensen waren al pikzwart van de braggel die over het hele lichaam verspreid zat. Na de tunnel op weg naar een doolhof, en vandaar naar het rustpunt halverwege de koers.
Hier kon men een versnapering krijgen in de vorm van frisdrank of een fles bier. Hier werd ook gretig gebruik van gemaakt en even lekker geswingt en gezongen met de aangeboden muziek aldaar.
Hierna ging de tocht verder door sloten en een hindernis die door de scouting was opgezet. Vervolgens weer een aantal sloten en oversteken naar de hindernis met de kraan. Dit is ook altijd weer een hilarisch schouwspel. Daarna nog een paar heftige braggelsloten en dan op weg naar de molen waar de finish lag.

Hier was nog even de gelegenheid om een frisse douche te nemen en je te storten in het feestgedruis in het dorp.

Kortom het was weer een gezellige dag in Garnwerd….Op naar volgend jaar.

Reportage RTV Noord

Lachend door de modder in Garnwerd
Modder tussen de tenen, modder in je haar en kroos in je onderbroek: het kon de deelnemers aan de Braggeltocht in Garnwerd zondag niet deren.
Ongeveer duizend mensen legden het twee kilometer lange parcours af, dat voor een groot deel niet langs maar dóór sloten loopt.

Ook deze vijfde editie van de Braggeltocht had een grote aantrekkingskracht: de duizend startbewijzen waren binnen de kortste tijd uitverkocht.

Reportage Winsum Nieuws

Garnwerd stond zondagmiddag in het teken van de Braggeltocht. Het was de 5e editie van deze loeizware tocht. Zo´n duizend deelnemers gingen letterlijk door het Groninger land rondom het dorpje, hetgeen prachtig vermaak opleverde voor een ieder die in Garnwerd was deze middag.
Onderweg naar Garnwerd werd al weer duidelijk dat De Braggeltocht leeft. Op de Garnwerderweg reden we vele fietsers uit Winsum achterop. Jong en oud, gekleed in t-shirt, sportbroek en eenvoudig schoeisel, die zich hadden opgegeven voor de tocht. Daar tussen ook mensen die minder sportief gekleed waren, maar die het wel de moeite vonden om even te komen kijken bij dit modderspektakel.

Hoe dichter je bij Garnwerd kwam hoe drukker het werd. Aangekomen in het dorp, was het al een drukte van jewelste, terwijl de tocht pas over een uur zou starten. Nadat de cameramensen en fotografen van WinsumNIeuws hun posities hadden gevonden, werd om 14.30 uur het startsein gegeven.

Vanaf de start bij Garnwerd aan Zee ging men langs het Reitdiep de dijk op, om na een paar honderd middels een glijzeil de eerste sloot in te gaan. Daaruit gekomen ging het door een weiland naar de volgende sloot. Tot aan de middel, voor de kleintjes tot aan de borst, door niet fris ruikend water van ruim 50 meter lang. Over de landerijen en door een duiker kwam men dan aan bij het kraanslingeren. Hangend aan een touw, dat bevestigd was aan de kraanarm, werden de deelnemers in tweetallen door kraanmachinist Wouter in het water geslingerd. Hierna ging het over het laatste stukje gras naar de laatste en vreselijk stinkende sloot. Was je nog niet zwart, dan werd je het hier nog wel. Met het finish in zicht werden hier nog de gekste capriolen uitgehaald, wat ook weer mooie beelden heeft opgeleverd.

Op de vraag “Heb je er al spijt van?”, die ik de deelnemers tijdens de tocht stelde was het antwoord volmondig “Nee !” En op de vraag achteraf, wat ze van de Braggeltocht hadden gevonden kwamen meerdere antwoorden: Prachtig. Fantastisch. Geweldig. Grandioos.